Solceller – ord og uttrykk

Solceller er nytt for de fleste av oss. Det er en ny teknologi og den bringer med seg en rekke nye ord og uttrykk. Her er en oversikt over noen sentrale begrep:

Inverter – vekselretter = gjør om likespenningen fra solcellepanelene til vekselstrøm som kan leveres ut på strømnettet

kW – kiloWatt = effekten på anlegget

kWp – kiloWatt-peak = effektkapasitet ved standard test forhold

kWh – kiloWatt per time = Energien fra anlegget

NOCT – Cellenes normale drifts temperatur = Normal temperaturen der solcellene er montert,

STC – Standard test forhold – Standard måte å teste solceller

Effekt:  Måler vi solinnstrålingen utenfor atmosfæren vinkelrett på strålingen, får vi en effekt på 1367 Watt per kvadratmeter (W/m2). Dette kalles solkonstanten. Ca 30 % blir reflektert tilbake til verdensrommet, og solinnstrålingen har en maksimal effekt på ca 1000 W/m2 mot et plan vinkelrett mot solen med skyfri himmel. Effekten kan økes ved å fokusere solstrålene på et mindre areal, som kan gjøres med speil eller linser.

Energi:  Energi er et produkt av effekt og tid. Den årlige innstrålte solenergi varierer i praksis fra 800 til 2000 kWh/m2 avhengig av breddegrad og lokale klimaforhold.

Energiutnyttelse:  Hvor mye av energien man klarer å utnytte er avhengig av tilgang og behov for solenergi. Store deler av landet vårt har lang fyringssesong, noe som gjør at vi kan utnytte solenergi i større grad enn land lenger sør i Europa.

Dekningsgrad:  Erfaringene viser at solvarmeanlegg kan dekke fra 20 % til 40 % av behovet for strøm i en enebolig.